Kinoton FP30

DSC_0147 [WEB]

De Kinoton FP30 is de laatste aanwinst en heb ik in september 2014 aangeschaft. Deze 35mm bioscoopprojector is uitgerust met een non-rewind systeem welke 2 plateau’s heeft. In het bedieningspaneel is een matrix ingebouwd voor geprogrammeerde bediening van de projector. Naast de wide-screen basislens is de FP30 voorzien van een Isco Gottingen cinemascopelens. Beide lenzen zijn gemonteerd in een revolver. Deze kan vanaf het bedieningspaneel worden bediend.

De lichtbron is een 1600 watt xenonlamp. Deze is geplaatst in een Philips lampenhuis. Het geheel wordt van (kracht-)stroom voorzien middels een gelijkrichter van Heinrich Schrieber.

Het analoge geluid wordt afgetast met een toonlamp en daarna gestuurd naar een Dolby processor, de CP55. Deze is aangesloten op 2 stereo eindversterkers van Konig, die totaal 4 x 300 watt vermogen kunnen leveren aan de  B&W luidsprekers. Zo met elkaar draagt deze installatie zorg voor uitstekend beeld – en (bioscoop-)geluid.

Deze FP30 is wel een oudje. Het bouwjaar is 1977 en de projector heeft tot april 2012 gedraaid in de bioscoop van Middelburg. Het aantal branduren is bijna 32000, maar het is een goed onderhouden installatie en kan nog vele jaren mee. De filmoperateur van wie ik de projector heb gekocht heeft vlak voordat de projector werd vervangen een film gemaakt waarin deze FP30 in bedrijf is te zien in Cinema Middelburg. Een leuke en onderhoudende film. De film mocht ik met zijn toestemming toevoegen aan mijn website. Hij is ook te zien op You Tube onder de titel  “De werkzaamheden van de bioscoop operateur”. Met dank aan Boaz Timmermans. Het is de bedoeling om te zijner tijd zelf ook een filmpje toe te voegen van de FP30 in bedrijf.

Installatie, aansluiten en inregelen van de Kinoton FP30 inclusief het geluid is vakkundig uitgevoerd door Rosbeek Cinematechniek te Rijswijk. Met dank aan Ronald Rosbeek.